Történeti Kertek Adattárawww.historicgarden.net

Boldogkőváralja, Zichy-Péchy-kastély és parkja

Kertleírás

A 6 hektáros park a község belterületén, a főút mentén helyezkedik el. Jelenleg az egészségügyi gyermekotthonhoz tartozik, így korlátozottan látogatható. A terület központjában áll a Péchy-Zichy kastély. A barokk kastélyt Péchy Gábor 1768-ban építtette. A századfordulón házasság révén került a kastélya Zichy-család tulajdonába. A megye harmadik legnagyobb kastélyépületének alaprajza U alakú, egyemeletes és alápincézett. Az emeletes főépületre merőlegesen szintén U alakú egyszintes melléképületeket alakítottak ki. Az épületek nagy, szépen karbantartott, nyírott növényzetű díszudvart vesznek körül. A parkot az 1700-as évek második felétől az egykori öreg erdőből a Péchy-család alakította ki. A park különleges mikroklímáját a rajta átvezető Tekeres-patak és az általa táplált tó határozta meg kezdettől fogva. Az őshonos fákon kivül (hársak, juharok, tölgyek, berkenyék) egzóták (vadgesztenye, japánakác, tiszafa, vörös-fenyő, fekete dió stb.) díszítik.

A cserje- és gyepszint is sok érdekes fajt őriz az egykori természetes flórából, de a telepítettekből is (mahónia, tatárlonc, gyöngyveszsző, boróka, kökörcsin, kövirózsák, őszi kikerics stb.). Az idős fák és gazdag cserjeszint fajgazdag madárvilágot tart el, elsősorban odúlakókat: kerti rozsdafarkú, rövidkarmú fakusz, örvös és szürke légykapó, cinegefajok, fakopáncsok stb. Ezentúl jellemző fészkelők a fekete- és énekesrigó, barázdabillegető, meggyvágó stb. Jó néhány erdei fülesbagoly is telel a parkban. A tó gazdagon benépesített alsórendű állatokkal, de él benne folyami rák, több halfaj, vízibékák, pettyes gőte, vízisikló és néhány pár tőkésréce. Csak engedéllyel látogathatóterület.

 A 6 hektáros védett kastélykert az angol és francia parképítészet stílusjegyeit hordozza, melyet az 1700-as évek második felétől a Péchy-család alakított ki. Növényei mellett állatvilága is értékes. A park különleges mikroklímáját kezdettől fogva a rajta átvezető Tekerjes-patak és az általa táplált tó határozta meg. Sok idős, nagyméretű fát találhatunk itt. Fontosabb fái az őshonos hárs, juhar, tölgy, berkenye, és a betelepített vörös- és feketefenyő, tiszafa, vadgesztenye, fekete dió, és japánakác. A cserje- és gyepszint is tartalmaz értékes fajokat: mahónia, tatárlonc, gyöngyvessző, boróka, kökörcsin, kövirózsa, őszi kikerics, stb. Az idős fák és a park dús cserjéi fajgazdag madárvilágot tartanak el. Elsősorban az odúlakók: kerti rozsdafarkú, rövidkarmú fakusz, örvös és szürke légykapó, cinegefajok, fakopáncsok élnek itt, de jellemző fészkelő a fekete- és énekesrigó, a barázdabillegető, a meggyvágó is. A park az erdei fülesbaglyok telelőhelye. A tóban több halfaj mellett él a folyami rák, a pettyes gőte, a vízisikló, a tőkés réce, és gazdag a gerinctelen állatvilága is.

 A település további nevezetessége még az 1786-ban barokk stílusban épült volt Péchy-Zichy kastély. A kastélyt Péchy Gábor építtette, miután a várat és a hozzá tartozó uradalmat megvásárolta a lőcsei jezsuitáktól 1753-ban. A következő tulajdonos a Zichy család, aki házasság révén szerzi meg a birtokot a századfordulón. U alakú, több mint 2500 négyzetméter alapterületű kastélya a megyében a harmadik legnagyobb kastélyépület. A kastély egyemeletes, alápincézett főépületéhez átellenesen szintén U alaprajzú, földszintes melléképületek kapcsolódnak, egy nagyméretű zárt díszudvart közrezárva. A melléképületek két sarkán egy-egy zsindelyfedésű, négyzetes alaprajzú, manzárdtetős saroktorony áll. Az egyes udvarok között kocsiáthajtók biztosítják az összeköttetést. Növényi ritkaságokat, telepített és természetes ősfákat is tartalmazó nagyméretű kastélykertje szintén védettséget élvez. A kastély ma egészségügyi gyermekotthon, kizárólag engedéllyel látogatható.

http://www.kastelyutak.hu


Cím: Boldogkőváralja, Kossuth L. u. 2.
Látogathatósága: engedéllyel

TérképAdatlap
Kert alapadatai  
 Meglévő kert
Kert neve:Zichy-Péchy-kastély és parkja
Kert jelenlegi nagysága:5,2 ha
Ország:Magyarország
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Boldogkőváralja
Utca:Kossuth L. u.
Házszám:2.
Telefon:46/387-722
Fax:
Email:
Honlap:www.kastelyutak.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=129&Itemid=281

muemlekem.hu/muemlek?id=2688
WGS84 szélességi koordináta:48.335570
WGS84 hosszúsági koordináta:21.237388
EOV X koordinata:
EOV Y koordinata:
Helyrajzi szám(ok):340
Tulajdonos:

Borsod-Abaúj-Zemplén m.-i önkorm.

, , , , , , , , , ,
Kezelő(k), bérlő(k):

Borsod-Abaúj-Zemplén m.-i önkorm.

, , , , , , , , , ,
Használó:,
Jelenlegi használat módja:gyermekotthon
Látogathatósága:engedéllyel
Nyitvatartas:
Éves látogatószám:1990:    1991:    1992:    1993:    1994:
1995:    1996:    1997:    1998:    1999:
2000:    2001:    2002:    2003:    2004:
2005:    2006:    2007:    2008:    2009:
2010:    2011:    2012:    2013:    2014:
2015:    2016:    2017:    2018:    2019:
2020:    2021:    2022:    2023:    
Kerttörténeti adatok  
Kert típusa:Nincs megadva
Kert stílusa:tájképi
Kert különlegessége:
Kert értéke, jelentősége:nemzetközi jelentőségű
Kert egykori nagysága: ha
Kert építési idejei:

 

-
Kert jelenlegi állapota:gondozott
Jelenlegi szerkezete:

 

Kerti objektumok állapota:

 

Növényzet állapota:gondozott
Archiv adat:

 

Régi vármegye:
Műemléki adatok:  
Műemlékvédelmi törzsszám:1041
Műemlékvédelem típusa:műemlék, műemléki terület
Műemlékvédelmi határozat:
Épületek, építmények adatai  
Főépület leírása:Volt Péchy-Zichy-kastély, barokk, 1768
Főépület építési ideje:1768
Főépület állapota:felújított
Főépület jelenlegi használat módja:gyermekotthon
Melléképület lista:

 

Főépület stílusa:barokk
Természetvédelmi adatok:  
Természet (táj-)védelmi védettség típusa:helyi védettségű terület
Természet (táj-)védelmi védettség száma:216/1977. (IX.27.) VB. hat.
Natura2000 terület száma:
Táji adottságok:  
Morfológia:
Vízrajz:
Növényföldrajz:
Talaj:
Klíma:
Külső látványkapcsolatok:
Tájkarakter neve:
Tájkarakter típusa:
  
Egyéb:2
  
Kapcsolható személyek:
Bibliográfia:
Ezt az oldalt szerkesztették:kollanyi5, Nagy Nikoletta,
Utoljára módosította:Nagy Nikoletta 2010-10-25